La minimització en el volum de residus generats és
una de les millor aportacions que es pot fer a la preservació
del medi ambient. D’una banda, evita haver d’abocar
o incinerar els productes de rebuig, i de l’altra
permet estalviar el consum d’energia associat als
processos de reciclatge i valorització.
Qualsevol
persona pot reduir considerablement la seva producció
de residus simplement aplicant alguns hàbits ben
senzills com ara:
•
Evitar els envasos i embolcalls innecessaris.
La compra de productes a granel i/o a l’engròs
pot ser una bona alternativa.
• Rebutjar les bosses de plàstic i
d’altres envasos d’un sol ús.
Anar a la compra amb el cabàs o el carretó,
usar bosses biodegradables, adquirir productes que s’ofereixin
en envasos retornables són opcions a considerar.
• Aprofitar al màxim els productes
que utilitzem. Pensem en qüestions tan simples
com utilitzar el paper per les dues cares, no imprimir si
no és estrictament necessari, vigilar les dates de
caducitat per evitar haver de llençar menjar o medicaments,
reomplir els tòners i cartutxos de les impressores
i les fotocopiadores...
• Reutilitzar els nostres residus i els productes
que ja no utilitzem. Les caixes de cartró
es poden utilitzar per guardar andròmines, roba...
i els pots de vidre es poden fer servir com a carmanyoles
o per guardar aliments com espècies, sucre, farina,
fruits secs... Els aparells i electrodomèstics que
ja no ens serveixen poden ser aprofitables per altres persones,
i el mateix passa amb d’altres productes com la roba,
els mobles...
Trobareu
més consells sobre la minimització de residus
al web de la Fundació
Catalana per a la Prevenció de Residus i Consum