Oficina d'Informació Ambiental Ajuntament de Parets del Vallès Reduir, reutilitzar i reciclar La gestió dels residus a Parets La problemàtica dels residus
Mou-te a peu
La problemātica dels residusReduir, reutilitzar i reciclarLa gestiķ de residus a Parets


Si bé el reciclatge està considerat a nivell social com la principal eina en la gestió dels residus, hi ha dos passos previs que no cal oblidar: la reducció i la reutilització. És el que es coneix com la “llei de les 3R”:

Primera opció: Reduir sempre que sigui possible
El millor residu és aquell que no es produeix. Amb aquesta frase es resum una estratègia que té com a objectiu la minimització dels residus produïts, especialment entre els provinents de productes no renovables com el paper i el plàstic. En un altre apartat d’aquest web trobareu alguns consells per reduir el vostre volum de residus generats. Com veureu, moltes de les mesures van destinades a evitar els envasos i els embolcalls innecessaris, així com els productes d’un sol ús.

Reutilitzar com a segona opció
És a dir, donar als residus una “segona vida”, ja sigui complint el mateix objectiu que el producte original, ja sigui donant-los una altra utilitat. Reutilitzar evita haver de tractar el residu, ja sigui depositant-lo en un abocador, incinerant-lo o fent una despesa energètica en el seu reciclatge.

Reciclar en darrer terme
Aquells residus que no es puguin reutilitzar caldrà reciclar-los. El reciclatge és un procés que implica un consum energètic, però si més no evita haver de donar al residu un tractament finalista, així com la despesa de noves matèries primeres per elaborar els productes que consumim. La recollida selectiva en origen és la base del reciclatge.